PF DHL heeft in 2024 pensioenen met 3,5% verhoogd

Harry van der Eerden en Caroline Tuin (april 2024)

De kranten schreven het afgelopen jaar dat pensioenfondsen weinig trek hadden om de pensioenen te verhogen. Niets is minder waar. Als het verantwoord kan, willen de pensioenfondsen de pensioenen laten meegroeien met de stijgende prijzen. PF DHL heeft op 1 januari 2024 de pensioenen met 3,5% verhoogd. Voor iedereen zijn de opgebouwde pensioenen verhoogd, niet alleen van de gepensioneerden, maar ook van iedereen die nog niet met pensioen is.

We vonden die verhoging nodig, omdat de kosten van het dagelijks leven nog steeds stijgen, ondanks dat volgens het CBS de prijsinflatie eind 2023 negatief was.

De jaarlijkse verhoging bij PF DHL is mede afhankelijk van de prijsinflatie. Daarmee was dit jaar iets bijzonders aan de hand. De prijzen van gas en licht waren namelijk op een andere manier in de prijsinflatie verwerkt dan het voorafgaande jaar. De door het CBS gepubliceerde prijsinflatie was daardoor zelfs negatief over de periode waarover wij onze toeslag bepalen, nl. -/- 0,4%.

Binnen de grenzen van ons verhogingsbeleid zijn wij daarom uitgegaan van een prijsinflatie waarin de prijzen van energie van 2022 op dezelfde manier zijn verwerkt als 2023.

In totaal bedroeg de toename van die aangepaste prijsinflatie over 2022 en 2023 samen 13,9%. Over 2022 hebben we 10% geïndexeerd. Over 2023 mochten we volgens de aangepaste prijsinflatie 3.5% maximaal indexeren. Bij deze indexatie moesten we ook de vorig jaar nog geldende Algemene Maatregel van Bestuur volgen, waardoor we meer mochten indexeren als volgens de regels van het toekomstbestendig indexeren zou zijn toegestaan. Omdat we afweken van ons toeslagenbeleid, hebben we een ontheffing moeten vragen bij de belastingdienst en goedkeuring gevraagd aan DNB.

We hebben dan ook per 1 januari 2024 een toeslag verleend van 3,5%.

PF DHL heeft gelukkig in de afgelopen jaren bijna altijd een toeslag kunnen verlenen, waarbij we per 1 januari 2023 zelfs een toeslag van 10% konden verlenen en per 1 januari 2022 een toeslag van 3,2%.

Het bestuur van PF DHL