Nieuws

Maart: Onze dekkingsgraden zijn verder gestegen

Maart was een goede maand voor onze dekkingsgraden. Onze actuele dekkingsgraad steeg behoorlijk. En ook de beleidsdekkingsgraad ging verder omhoog.

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 31 maart 2022:

  • De actuele dekkingsgraad steeg van 134,2% naar 138,7
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, steeg verder van 130,4% naar 131,4%

Ons fonds is financieel helemaal ‘gezond’ bij een beleidsdekkingsgraad van 117,8%. Dat betekent dat voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitbetalen er € 117,80 aan vermogen in kas moet zijn. Het is dus positief dat onze beleidsdekkingsgraad ook afgelopen maand verder is gestegen en ruim hoger is dan de vereiste dekkingsgraad. 

De beleidsdekkingsgraad laat zien dat we genoeg buffer hebben om klappen op te vangen.

Ontwikkelingen in maart

Actuele dekkingsgraad

In maart steeg de rente fors. Een stijgende rente is goed voor onze financiële positie. Ons fonds heeft dan minder geld nodig om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. Onze beleggingen hebben het niet goed gedaan in maart. Ons vermogen nam daardoor af. De uitkomst van plus- en minpunten in maart zorgde ervoor dat onze financiële positie toch weer beter is dan een maand eerder.

Beleidsdekkingsgraad

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Elke maand verdwijnt de ‘oudste’ actuele dekkingsgraad uit dit gemiddelde en wordt de ‘nieuwe’ actuele dekkingsgraad toegevoegd. De actuele dekkingsgraad van eind maart 2022 was hoger dan de actuele dekkingsgraad van maart 2021 (die nu uit het gemiddelde is verdwenen). Hierdoor is de beleidsdekkingsgraad afgelopen maand verder gestegen.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur