Nieuws

In december is onze financiële positie verder verbeterd

In december is onze financiële positie verder verbeterd. Onze actuele dekkingsgraad steeg, de beleidsdekkingsgraad veranderde niet.

Dit was de stand op 31 december 2020:

  • De actuele dekkingsgraad steeg van 116,8% naar 117,4%.
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, bleef wederom gelijk op 109,2%.

Ons fonds is financieel helemaal ‘gezond’ bij een beleidsdekkingsgraad van 116,6%. Dat betekent dat er voor elke €100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitbetalen €116,60 in kas hebben aan vermogen. Het is daarom goed nieuws dat onze actuele dekkingsgraad ook deze maand weer boven deze grens uitkwam en dat de beleidsdekkingsgraad niet verder is gedaald. Het duurt langer voordat de stijgende lijn van de actuele dekkingsgraad ook zichtbaar wordt in de beleidsdekkingsgraad.

Waarom steeg de dekkingsgraad?

De dekkingsgraad steeg in december, omdat onze (aandelen-)beleggingen meer waard werden. De belangrijkste oorzaak daarvan waren de positieve berichten over de coronavaccinaties. Met name eind december reageerden de financiële markten goed op het nieuws over de opkomende vaccinatieprogramma’s.
In december daalde de rente. Dat is minder goed nieuws. Daardoor moet ons fonds namelijk meer geld opzij leggen om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. Ondanks de daling van de rente is onze financiële positie in de maand december verbeterd.

Wat betekent dit voor uw pensioen?

De beleidsdekkingsgraad laat nog zien dat we te weinig buffer hebben om klappen op te vangen. Deze reserves moeten we aanvullen. Daarom hebben we eerder een herstelplan ingediend bij toezichthouder De Nederlandsche Bank. Een verhoging van de pensioenen per 1 januari 2021 zit er helaas niet in. Maar van een verlaging van uw pensioen is bij ons fonds ook geen sprake.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur