Nieuws

Dekkingsgraad in mei nagenoeg gelijk gebleven

In mei is onze beleidsdekkingsgraad verder gestegen en onze actuele dekkingsgraad licht gedaald.

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 31 mei 2021:

  • De actuele dekkingsgraad daalde van 128,8% naar 128,3%
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, steeg van 114,6% naar 116,5%.

Ons fonds is financieel helemaal ‘gezond’ bij een beleidsdekkingsgraad van 117,8%. Dat betekent dat voor elke €100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitbetalen er €117,80 aan vermogen in kas moet zijn.

Wat betekent dit voor uw pensioen?

De beleidsdekkingsgraad laat nog zien dat we te weinig buffer hebben om klappen op te vangen. Deze reserves moeten we aanvullen. Daarom hebben we in maart een nieuw herstelplan ingediend bij toezichthouder De Nederlandsche Bank. Dat moet ieder jaar zolang we in herstel zijn. Het herstelplan is inmiddels goedgekeurd door De Nederlandsche Bank. Van een verlaging van uw pensioen bij ons fonds is geen sprake.

Actuele dekkingsgraad omlaag, beleidsdekkingsgraad omhoog. Hoe kan dat?

Actuele dekkingsgraad omlaag: door dalende rente

In mei ging de rente iets omlaag. Daardoor is er meer geld nodig om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. Dat is geen goed nieuws voor onze financiële positie. Wel stegen onze beleggingsopbrengsten. Daardoor steeg ons vermogen. Dit was alleen niet genoeg om de gevolgen van de dalende rente goed te maken. Al met al ging de actuele dekkingsgraad dus iets omlaag.

Beleidsdekkingsgraad omhoog: coronadip verdwijnt uit gemiddelde

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Vorig jaar in mei zaten we midden in de coronacrisis. Deze had negatieve gevolgen voor onze financiële positie. Die ‘dip’ van vorig jaar verdwijnt nu langzaam uit het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden. Dat is positief voor onze beleidsdekkingsgraad. Ondanks de lichte daling van de actuele dekkingsgraad afgelopen maand.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur