Nieuws

Coronavirus ‘besmet’ onze dekkingsgraad

Het nieuwe coronavirus heeft in januari de handel in aandelen onder druk gezet.

Daardoor deden wij minder goede zaken met onze beleggingen en daalde ons vermogen. Ook ging de rente omlaag. Daardoor moeten we meer geld opzij zetten om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Beide ontwikkelingen zijn niet goed voor onze financiële positie.

  • De actuele dekkingsgraad van ons fonds ging onderuit van 118,3% naar 114,7%.
  • De beleidsdekkingsgraad (= een voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 12 actuele dekkingsgraden) daalde van 117,6% naar 117,1%.

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad geeft aan hoe een pensioenfonds er financieel voor staat. Een dekkingsgraad van 105% betekent dat het pensioenfonds € 1,05 aan vermogen heeft voor elke euro die het nu en in de (verre) toekomst moet uitkeren (= de verplichtingen). De dekkingsgraad is een momentopname. Hij verschilt van dag tot dag. De financiële positie van het pensioenfonds verandert namelijk continu.
Dagelijks stijgt en daalt de waarde van aandelen, wisselt de rente en gaan er mensen met pensioen. Op de laatste dag van elke maand maakt het pensioenfonds de balans op en rapporteert dit voorlopige cijfer aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Dat is de actuele dekkingsgraad.

Beleidsdekkingsgraad

Pensioenfondsen zijn verplicht om de beleidsdekkingsgraad te rapporteren aan De Nederlandsche Bank (DNB). De beleidsdekkingsgraad is een voortschrijdend gemiddelde over de laatste 12 maanden. De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont. Zo wordt onder meer voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen. PST moet een beleidsdekkingsgraad hebben van 117,6% (= vereiste dekkingsgraad) om (op lange termijn) aan alle verplichtingen te kunnen voldoen.

De beleidsdekkingsgraad is eind januari onder deze grens gezakt. Dat betekent dat we financieel niet meer helemaal ‘gezond’ zijn en dat we mogelijk een nieuw herstelplan moeten inleveren bij DNB. In een herstelplan beschrijft het bestuur welke maatregelen het fonds neemt om weer financieel gezond te worden. Maar van een verlaging van de pensioenen is bij ons fonds geen sprake. Integendeel, wij hebben de pensioenen per 1 januari 2020 verhoogd!

Meer informatie

In deze grafiek ziet u hoe de dekkingsgraad van ons fonds zich de afgelopen maanden heeft ontwikkeld en leest u meer achtergrondinformatie over onze financiële positie.

Bron: Bestuur