Nieuws

April was een goede maand voor PST

In april is onze beleidsdekkingsgraad gestegen naar 126,3%. Vorige maand was dat nog 126,1%. Omdat het al ruim een jaar financieel beter gaat met ons fonds, hebben we officieel geen reservetekort meer.

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad geeft aan hoe een pensioenfonds er financieel voor staat. Een dekkingsgraad van 105% betekent dat het pensioenfonds € 1,05 aan vermogen heeft voor elke euro die het nu en in de (verre) toekomst moet uitkeren (= de verplichtingen). De dekkingsgraad is een momentopname. Hij verschilt van dag tot dag. De financiële positie van het pensioenfonds verandert namelijk continu. Dagelijks stijgt en daalt de waarde van aandelen, wisselt de rente en gaan er mensen met pensioen. Op de laatste dag van elke maand maakt het pensioenfonds de balans op en rapporteert dit voorlopige cijfer aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Dat is de actuele dekkingsgraad. Deze is in april gestegen van 124,9% naar 126,5%.

Beleidsdekkingsgraad

Pensioenfondsen zijn verplicht om de beleidsdekkingsgraad te rapporteren aan De Nederlandsche Bank (DNB). De beleidsdekkingsgraad is een voortschrijdend gemiddelde over de laatste 12 maanden. De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont. Zo wordt onder meer voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen.
PST moet een beleidsdekkingsgraad hebben van 122,6% (= vereiste dekkingsgraad) om (op lange termijn) aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. De beleidsdekkingsgraad is de afgelopen maanden gestegen tot boven deze grens. Dat betekent dat we geen reservetekort meer hebben en bij DNB geen nieuw herstelplan hoeven in te dienen.

April was een goede maand

De rente is gestegen. Dat is goed nieuws voor een pensioenfonds. Net als met spaargeld op een bankrekening, levert een hoge rente op het pensioenvermogen op lange termijn meer geld op. Ons fonds beheert het pensioenvermogen van alle deelnemers en gepensioneerden. Een hogere rente betekent dat ons fonds op lange termijn minder geld opzij hoeft te zetten om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. Daardoor verbetert onze financiële positie. Daarnaast werden onze beleggingen meer waard. Met name de aandelen deden het afgelopen maand goed. Hierdoor nam ons vermogen toe. Gevolg: april was voor ons een goede maand. Ook de gemiddelde beleidsdekkingsgraad kon een kleine plus noteren.

Meer informatie

In deze grafiek ziet u hoe de dekkingsgraad van ons fonds zich de afgelopen maanden heeft ontwikkeld.

Bron: Bestuur