Nieuws

Stijging dekkingsgraad PST in juli

Onze financiële positie is opnieuw verbeterd afgelopen maand. Dat is te zien aan de beleidsdekkingsgraad. Die steeg in juli 2017 naar 119,3%. Vorige maand was hij nog 118,1%. 

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad geeft aan hoe een pensioenfonds er financieel voor staat. Een dekkingsgraad van 105% betekent dat het pensioenfonds € 1,05 aan vermogen heeft voor elke euro die het nu en in de (verre) toekomst moet uitkeren (= de verplichtingen).

De dekkingsgraad is een momentopname. Hij verschilt van dag tot dag. De financiële positie van het pensioenfonds verandert namelijk continu. Dagelijks stijgt en daalt de waarde van aandelen, wisselt de rente en gaan er mensen met pensioen. Op de laatste dag van elke maand maakt het pensioenfonds de balans op en rapporteert dit voorlopige cijfer aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

Beleidsdekkingsgraad

Sinds 1 januari 2015 zijn pensioenfondsen verplicht om de beleidsdekkingsgraad te rapporteren aan De Nederlandsche Bank (DNB). Sindsdien publiceren wij deze ook op onze website. De beleidsdekkingsgraad is een voortschrijdend gemiddelde over de laatste 12 maanden. De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont. Zo wordt onder meer voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen. PST moet een beleidsdekkingsgraad hebben van 122,8% (= vereiste dekkingsgraad) om (op lange termijn) aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. De huidige beleidsdekkingsgraad ligt onder deze grens. PST heeft een herstelplan ingediend.

Waarom is de dekkingsgraad in juli gestegen?

Omdat juli een goede maand was voor de economie in Europa, steeg de rente. Een hogere rente is goed nieuws voor een pensioenfonds. We hoeven dan minder geld opzij te leggen om in de (verre) toekomst alle pensioenen te kunnen betalen (= onze verplichtingen). Dat is positief voor de dekkingsgraad. Behalve verplichtingen, speelt ons vermogen een belangrijke rol in de berekening van de dekkingsgraad. Veel vermogen zit in beleggingen. Op dat gebied was juli geen spannende maand. Ons vermogen is ongeveer gelijk gebleven. De actuele dekkingsgraad over juli steeg van 124,9% naar 125,8%.

De beleidsdekkingsgraad steeg naar 119,3%. Deze stijging kwam door de positieve ontwikkeling van juli, maar ook omdat de beleidsdekkingsgraad een gemiddelde dekkingsgraad is over de afgelopen twaalf maanden. Daarom wegen de lage dekkingsgraden uit 2016 steeds minder zwaar mee in dit gemiddelde.

Meer informatie

In deze grafiek ziet u hoe de dekkingsgraad van ons fonds zich de afgelopen maanden heeft ontwikkeld.

Bron: Bestuur