Nieuws

Ziek of arbeidsongeschikt: wat is er geregeld?

Langdurig ziek zijn of arbeidsongeschikt raken heeft grote invloed op uw dagelijks leven. Het is dan wel zo prettig als u weet wat dit betekent voor uw pensioen. Nieuwsgierig? Lees verder.

We zetten het voor u op een rij:

1. U bent langdurig ziek

De eerste 2 jaar dat u ziek bent, ontvangt u inkomen van uw werkgever. Hierover bouwt u pensioen op.

2. U bent volledig en duurzaam arbeidsongeschikt

Als u langer dan 2 jaar ziek bent, kunt u volledig en duurzaam arbeidsongeschikt worden verklaard. U wordt dan ontslagen en ontvangt van de overheid een WIA-uitkering.

U blijft pensioen opbouwen over uw inkomen dat u had toen u deelnemer was en arbeidsongeschikt werd. U hoeft voor dit pensioen geen premie te betalen.

3. Gedeeltelijk arbeidsongeschikt

Raakt u gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan ontvangt u van de overheid een WGA-uitkering. Het percentage van uw arbeidsongeschiktheid bepaalt de gevolgen voor uw pensioen.

Goed om te weten:

Uw inkomen daalt als u (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt wordt omdat de WIA-uitkering lager is dan uw loon. In sommige situaties ontvangt u een arbeidsongeschiktheidspensioen van ons.
U kunt ervoor kiezen om een WIA- of WGA-aanvullingsverzekering af te sluiten bij een verzekeraar. Daarmee vangt u (een deel van) het inkomensverlies op.

Vragen?

Veel informatie over de gevolgen van arbeidsongeschiktheid voor pensioen vindt u op onze website op de pagina ‘Ziek en arbeidsongeschikt’ en in Mijn Pensioencijfers. In ons pensioenreglement leest u er alles over. Dat vindt u onder ‘Documenten’ op onze website. Komt u er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op.