Nieuws

December: onze financiële positie is goed

De beleidsdekkingsgraad is een van de belangrijke meetinstrumenten om onze financiële positie aan af te lezen. Die beleidsdekkingsgraad steeg in december nauwelijks, vanwege de forse daling van de actuele dekkingsgraad. Van 141,3% naar 141,4%. De actuele dekkingsgraad is gedaald van 145,4% naar 134,3%.

Stand op 31 december 2022

Twee dekkingsgraden vertellen ons elke maand hoe ons fonds er financieel voor staat. Hoe hoger de beleidsdekkingsgraad, hoe beter wij ervoor staan. Met de huidige beleidsdekkingsgraad laten we zien dat we genoeg buffer hebben om klappen op te vangen.

  • De actuele dekkingsgraad daalde van 145,4% naar 134,3%. Deze dekkingsgraad is een momentopname. Hij verschilt van dag tot dag. De financiële positie van het pensioenfonds verandert namelijk continu. Zo maken we winst of verlies met onze beleggingen en stijgt of daalt de rente.
  • De beleidsdekkingsgraad is een gemiddelde van de afgelopen 12 maanden van de actuele dekkingsgraad. De beleidsdekkingsgraad steeg licht naar 141,4%.

Elke maand publiceren we de ontwikkeling van de dekkingsgraden en leest u de achtergrondinformatie over onze financiële positie.

Meer ontwikkelingen in december

Na de daling van de rente in november, steeg de rente in december weer. Dat is goed nieuws, omdat onze verplichtingen dan afnemen en wij minder geld hoeven te reserveren voor alle pensioenen.
De beleggingen deden het iets minder goed dan de maand ervoor. Hierdoor nam ons vermogen af. De verhoging van de pensioenen met 10% kostte uiteraard ook geld en heeft ook een behoorlijk effect op onze actuele dekkingsgraad.
Alle ontwikkelingen tegen elkaar afgewogen, resulteert in een daling van onze actuele dekkingsgraad.

Informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.