Nieuws

Mei: beleidsdekkingsgraad verder gestegen, actuele dekkingsgraad gedaald

In de maand mei is onze actuele dekkingsgraad gedaald. De beleidsdekkingsgraad ging wel verder omhoog.

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 31 mei 2022:

  • De actuele dekkingsgraad daalde van 145,2% naar 142,8%
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, steeg verder van 132,8% naar 134,0%

Ons fonds is financieel helemaal ‘gezond’ bij een beleidsdekkingsgraad van 118,1%. Dat betekent dat voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitbetalen er € 118,10 aan vermogen in kas moet zijn. Het is dus positief dat onze beleidsdekkingsgraad ook afgelopen maand verder is gestegen en ruim hoger is dan de vereiste dekkingsgraad.
De beleidsdekkingsgraad laat zien dat we genoeg buffer hebben om klappen op te vangen.

Ontwikkelingen in mei

Actuele dekkingsgraad

Onze beleggingen hebben het niet goed gedaan in mei. Ons vermogen nam af. Wel bleef de rente in mei stijgen. Dat is wel goed voor onze financiële positie. Ons fonds heeft dan minder geld nodig om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. Maar het had ook een negatief effect op ons vermogen. Hierdoor woog het negatieve effect van afgenomen vermogen de afgelopen maand zwaarder. Waardoor onze actuele dekkingsgraad omlaag is gegaan in mei. Onze financiële positie is nog steeds erg goed te noemen.

Beleidsdekkingsgraad

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Elke maand verdwijnt de ‘oudste’ actuele dekkingsgraad uit dit gemiddelde en wordt de ‘nieuwe’ actuele dekkingsgraad toegevoegd. De actuele dekkingsgraad van eind mei 2022 is hoger dan de actuele dekkingsgraad van mei 2021 (die nu uit het gemiddelde is verdwenen). Hierdoor is de beleidsdekkingsgraad afgelopen maand verder gestegen.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur