Nieuws

November: dekkingsgraad daalt, beleidsdekkingsgraad stijgt

De dekkingsgraad daalt in november. De beleidsdekkingsgraad is daarentegen verder gestegen.

Dit was de stand op 30 november 2021:

  • De actuele dekkingsgraad daalde van 132,6% naar 131,1%.
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, steeg van 125,9% naar 127,1%.

Ons fonds is financieel helemaal ‘gezond’ bij een beleidsdekkingsgraad van 117,7%. Dat betekent dat voor elke €100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitbetalen er €117,70 aan vermogen in kas moet zijn. Het is dus positief dat onze beleidsdekkingsgraad ook afgelopen maand opnieuw ruim hoger was dan de vereiste. We voldoen pas echt aan deze eis als onze beleidsdekkingsgraad tot en met het einde van dit jaar ook goed genoeg blijft. Dat moment komt steeds dichterbij.

Wat betekent dit voor uw pensioen?

De beleidsdekkingsgraad laat zien dat we genoeg buffer hebben om klappen op te vangen. In de eerste helft van dit jaar was dat nog niet zo. Daarom hebben we in maart een nieuw herstelplan ingediend bij toezichthouder De Nederlandsche Bank. Dat is goedgekeurd. Zolang we in herstel zijn moeten we ieder jaar het herstelplan vernieuwen.

De actuele dekkingsgraad daalde, de beleidsdekkingsgraad steeg

Actuele dekkingsgraad

In november daalde de rente. En dat is niet goed voor onze financiële positie, want hierdoor heeft ons fonds meer geld nodig om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. De daling van de rente zorgde wel voor een stijging van de beleggingen in (overheids-)leningen. Maar onze aandelen werden juist minder waard. De uitkomst van plus- en minpunten in november betekent dat de financiële positie iets minder goed is dan een maand eerder. Dat zien we terug in de daling van de actuele dekkingsgraad.

Beleidsdekkingsgraad

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Onze financiële positie ging aan het begin van de coronacrisis in het voorjaar van 2020 snel achteruit. We zien dat de ‘coronadip’ van 2020 inmiddels uit het gemiddelde is verdwenen. In combinatie met onze actuele dekkingsgraad die in 2021 vooral is gestegen, werkt dit positief door op onze beleidsdekkingsgraad.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur