Als werknemer neemt u verplicht deel aan de pensioenregeling van ons pensioenfonds. U deelt met alle deelnemers de kosten voor de pensioenregeling. Daardoor dalen de kosten per deelnemer.
Daarnaast deelt u risico’s. Denk daarbij aan het risico van arbeidsongeschiktheid. Zodra u door ziekte langdurig niet meer kunt werken, houdt u toch recht op pensioen. Daarvoor betaalt u geen premie. De kosten hiervoor betaalt het pensioenfonds. Komt u te overlijden, dan is er een partnerpensioen voor uw partner en een wezenpensioen voor uw kinderen.
Uw keuzemogelijkheden
Dat u uw pensioenregeling niet kunt kiezen, betekent niet dat er niets te kiezen valt. U hebt op verschillende momenten diverse keuzemogelijkheden als het gaat om uw pensioen:
1. Als u van baan verandert
Krijgt u een nieuwe baan? Dan kunt u ervoor kiezen om uw pensioen te laten staan bij uw oude pensioenfonds of verzekeraar. U kunt er ook voor kiezen om uw opgebouwde pensioen mee te nemen naar uw nieuwe pensioenfonds of verzekeraar. Dat heet waardeoverdracht.
Tot 1 januari 2015 moest u waardeoverdracht van uw pensioen binnen zes maanden aanvragen. Bent u na 1 januari 2015 uit dienst gegaan? Dan geldt deze termijn niet voor u.
2. Voordat u met pensioen gaat
Voordat u met pensioen gaat, kunt u uw pensioen op maat maken. Zo kunt u binnen bepaalde kaders zelf bepalen wanneer uw pensioen (in deeltijd) ingaat en of u tijdelijk meer pensioen wilt ontvangen. U kunt er ook voor kiezen om meer pensioen voor uw partner te regelen, mocht u komen te overlijden. Of omgekeerd: als u geen partner hebt of als uw partner voldoende eigen inkomen heeft, kunt u een hoger ouderdomspensioen regelen voor uzelf. Alle keuzes hebben we voor u op een rij gezet op deze website.
Meer informatie
Meer over de hoogte van uw pensioen leest u onder Hoeveel krijgt u?