De toekomst van uw AOW en pensioen

We krijgen een nieuw pensioenstelsel. Een nieuwe oude dag voor iedereen. Wat betekent dit voor uw AOW en pensioen? Wat is hierover bekend? 

Op 15 juni 2019 waren het kabinet, de vakbonden en de werkgeversorganisaties het erover eens: er komt een nieuw pensioenstelsel. Ze hebben toen de grote lijnen vastgelegd in het pensioenakkoord. Daarna hebben ze onderhandeld over de verdere uitwerking. Op 22 juni 2020 heeft minister Koolmees de afspraken voor het nieuwe pensioenstelsel bekendgemaakt.

Wat verandert er aan de AOW?

  1. AOW-leeftijd stijgt minder hard
  2. Wanneer krijgt u AOW?
  3. Hoeveel AOW krijgt u?

Wat verandert er aan het pensioen bij ons fonds?

Er komt een nieuwe oude dag. Hierover is nog veel onbekend. Als we meer weten, publiceren we hierover informatie op deze plaats in de website.

Wat verandert er niet?

  • Werknemers bouwen via hun werkgever vaak verplicht pensioen op. Zo leggen veel mensen in Nederland samen met hun werkgever geld opzij voor hun pensioen. Het fonds beheert het geld en keert het later elke maand uit.
  • Het pensioen blijft een aanvulling op de AOW.
  • Iedereen krijgt pensioen zolang hij of zij leeft.
  • Doordat veel werknemers meedoen, zijn de kosten van pensioenen relatief laag.
  • De belasting stimuleert het opbouwen van pensioen.
  • Werknemers die door arbeidsongeschiktheid (deels) niet meer kunnen werken, blijven pensioen opbouwen.
  • Pensioenregelingen bieden ook financiële bescherming aan de nabestaanden van werknemers. 

Hoe gaat het verder?

Er komt eerst een wetsvoorstel. De Tweede en Eerste Kamer moeten dat goedkeuren. Daarna wordt de wet veranderd. Minister Koolmees wil de nieuwe pensioenregels in 2023 invoeren. Daarna gaan wij met onze vakbonden en werkgevers aan de slag om onze pensioenregeling aan te passen. Dat moet uiterlijk op 1 januari 2027 klaar zijn. Bekijk deze tijdlijn.