Nieuws

Dekkingsgraad in september verder gestegen

Door de stijging van de rente stegen zowel de actuele dekkingsgraad als de beleidsdekkingsgraad afgelopen maand.

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 30 september 2021:

  • De actuele dekkingsgraad steeg van 130,2% naar 131,9%
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, steeg van 122,0% naar 124,1%

Ons fonds is financieel helemaal ‘gezond’ bij een beleidsdekkingsgraad van 117,7%. Dat betekent dat voor elke €100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitbetalen er €117,70 aan vermogen in kas moet zijn. Het is dus positief dat onze beleidsdekkingsgraad ook afgelopen maand weer hoger was dan de vereiste. Maar we blijven voorzichtig positief. We voldoen pas echt aan deze eis als onze beleidsdekkingsgraad tot en met het einde van het jaar ook goed genoeg blijft.

Wat betekent dit voor uw pensioen?

De beleidsdekkingsgraad laat zien dat we nu weer genoeg buffer hebben om klappen op te vangen. In de eerste helft van dit jaar was dat nog niet zo. Daarom hebben we in maart een nieuw herstelplan ingediend bij toezichthouder De Nederlandsche Bank. Dat is goedgekeurd. Zolang we in herstel zijn moeten we ieder jaar het herstelplan vernieuwen. Van een verlaging van uw pensioen bij ons fonds is geen sprake.

Waarom stegen de dekkingsgraden in september?

Actuele dekkingsgraad

Ons vermogen daalde in september. Dit kwam doordat onze aandelen minder waard werden. Dit is geen goed nieuws voor onze actuele dekkingsgraad. Maar gelukkig steeg de rente in september. En dat is wel goed voor onze financiële positie. Want hierdoor heeft ons fonds minder geld nodig om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. De stijging van de rente zorgde wel weer voor een daling van de waarde van onze beleggingen in (overheids-)leningen (obligaties). Maar deze daling was minder dan de daling van onze verplichtingen. Daardoor betekent de stijging van de rente toch een plus voor onze financiële positie.

Beleidsdekkingsgraad

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Onze financiële positie ging aan het begin van de coronacrisis in het voorjaar van 2020 snel achteruit. We zien dat de ‘coronadip’ van 2020 inmiddels bijna uit het gemiddelde is verdwenen. In combinatie met onze actuele dekkingsgraad die in 2021 vooral is gestegen, werkt dit positief door op onze beleidsdekkingsgraad.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur