Nieuws

A-status voor Nederlands pensioenstelsel

Dat zijn enkele conclusies van het onderzoek dat pensioenadviseur Mercer kort geleden uitvoerde. ‘We’ zijn dus niet meer de beste van de klas. Maar het Nederlandse pensioenstelsel behoort nog steeds tot de wereldtop.

Voor u goed om te weten: uit het onderzoek blijkt niet dat het Nederlandse pensioenstelsel minder goed is dan voorheen. Volgens Mercer scoort het Nederlandse pensioenstelsel zelfs iets beter dan in 2020, toen het op de eerste plaats stond. Alleen deed IJsland - met 360.000 inwoners veel kleiner dan Nederland - toen niet mee aan het onderzoek. Dat land komt nu met stip binnen op nummer 1. Denemarken - in 2018 nog op 1 - staat nu op de derde plaats. IJsland, Nederland en Denemarken krijgen van Mercer alle 3 de A-status.

Mercer gebruikte bij zijn onderzoek 3 belangrijke criteria:

  • Toereikendheid: hoeveel pensioen hebben de mensen?
    • hier scoort IJsland iets beter dan Nederland, vooral omdat in IJsland het merendeel van de vrouwen fulltime werkt. Hierdoor is er in IJsland nauwelijks verschil tussen het pensioen van mannen en vrouwen.
    • in Nederland is de situatie heel anders, omdat veel vrouwen parttime werken. En hierdoor minder pensioen opbouwen dan mannen.
  • Houdbaarheid: blijven de pensioenen betaalbaar op lange termijn?
    • ook hier scoort IJsland iets beter dan Nederland, vooral omdat het percentage werkende 55+’ers in IJsland hoger is dan in ons land
  • Integriteit: wat is de kwaliteit van regelgeving en hoe pensioenfondsen worden bestuurd?
    • hier scoort Nederland iets beter dan IJsland, al is ook dat in het hoge Noorden allemaal prima geregeld.

Vragen?

Met vragen over uw pensioen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.