Nieuws

Verdere stijging dekkingsgraad!

In november is onze financiële positie verbeterd. Onze actuele dekkingsgraad steeg flink, de daling van de beleidsdekkingsgraad stagneerde.

Dit was de stand op 30 november 2020:

  • De actuele dekkingsgraad steeg van 111,2% naar 116,8%.
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, bleef gelijk op 109,2%.

Ons fonds is financieel helemaal ‘gezond’ bij een beleidsdekkingsgraad van 116,6%. Dat betekent dat er voor elke €100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitbetalen €116,60 in kas hebben aan vermogen. Het is daarom goed nieuws dat onze actuele dekkingsgraad tot boven deze grens is gestegen en de beleidsdekkingsgraad niet verder is gedaald.

Waarom steeg de dekkingsgraad?

De dekkingsgraad steeg in november, omdat onze (aandelen-)beleggingen meer waard werden. De belangrijkste oorzaak daarvan waren de positieve berichten over de coronavaccins. Met name begin november reageerden de financiële markten goed op het nieuws van farmaceuten dat er binnenkort een goedwerkend coronavaccin beschikbaar komt.
Ook steeg de rente in november. Daardoor hoeft ons fonds minder geld opzij te leggen om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. Beide ontwikkelingen zijn positief voor onze financiële positie.

Wat betekent dit voor uw pensioen?

De beleidsdekkingsgraad laat nog zien dat we te weinig buffer hebben om klappen op te vangen. Deze reserves moeten we aanvullen. Daarom hebben we een nieuw herstelplan ingediend bij toezichthouder De Nederlandsche Bank. Van een verlaging van uw pensioen bij ons fonds is geen sprake.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur