Mijn situatie verandert

Pensioen in het buitenland

Gaat u emigreren? En wilt u in het buitenland pensioen ontvangen? Dat kan. U moet dan wel een paar dingen regelen.

1. Stuur een adreswijziging

Geef aan ons door dat u verhuisd bent naar het buitenland. Ook als u verhuist in het buitenland moet u uw nieuwe adres aan ons doorgeven.

2. Geef uw BSN/sofinummer door

Wij kunnen uw pensioen niet aan u betalen als we geen BSN (Burger Service Nummer, vroeger sofinummer) en geen bankrekeningnummer van u hebben. Geef deze informatie daarom aan ons door. Uw BSN Dit nummer staat in uw paspoort of ID-kaart. Weet u uw BSN niet? U kunt dit opvragen bij de Belastingdienst.

Wilt u uw bankrekeningnummer wijzigen? Gebruik dan het Formulier wijziging betaalgegevens.

3. Stuur elk jaar een levensbewijs

Als u pensioen van ons ontvangt in het buitenland, sturen wij u elk jaar een levensbewijs. Dat noemen we ook wel een Attestatie de vitaDit is een document waaruit blijkt dat u nog in leven bent.. Dit moet u door een lokale overheidsinstantie of notaris laten ondertekenen. Daarna stuurt u dit volledig ingevuld terug naar ons. Dat kan ook digitaal via Mijn Pensioencijfers.
Ontvangt u ook AOW van de Sociale Verzekeringsbank en hebt u dit levensbewijs al opgestuurd naar de SVB? Dan ontvangen wij deze informatie automatisch via de SVB. U hoeft dan niets te doen.

4. Wij houden premies en belasting in, maar misschien hoeft dat niet

Wij zijn verplicht om in Nederland premies en belasting (loonheffing) op uw pensioen in te houden. Daardoor krijgt u minder pensioen. Soms hoeft dat niet, omdat Nederland met uw land hierover afspraken heeft gemaakt. U kunt dan meer pensioen krijgen. Zo regelt u dit:

  • Ga naar belastingdienst.nl;
  • Kijk bij: Aanvraag Vrijstelling van loonheffing;
  • Vul het formulier in;
  • Als u er recht op hebt, stuurt de belastingdienst u een vrijstellingsverklaring;
  • Stuur ons een kopie van deze vrijstellingsverklaring. Dan houden wij geen loonheffing in op uw pensioen.

5. Gaat u scheiden?

Als u in Nederland woont, krijgen we via de gemeente door dat u bent gescheiden. Als u in het buitenland woont niet. Dan geeft u uw scheiding zelf aan ons door.

6. Komt u te overlijden?

Als u in Nederland woont, krijgen we dit via de gemeente door. Als u in het buitenland woont niet. Uw nabestaanden moet dit aan ons fonds doorgeven.

Vergeet uw AOW niet

Denk ook aan uw AOW-uitkering die u van de overheid ontvangt. Er kunnen voorwaarden zijn verbonden aan het wonen in het buitenland. Gepensioneerden kunnen hun AOW meenemen naar de volgende landen:

  • landen van de Europese Unie
  • Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland
  • Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Saba, Sint Eustatius en Bonaire
  • landen waarmee Nederland een verdrag heeft afgesloten (welke dat zijn, kunt u zien op www.rijksoverheid.nl)

Wilt u vóórdat u uw AOW-leeftijd heeft bereikt naar het buitenland vertrekken? Dan heeft dit gevolgen voor de hoogte van uw AOW-uitkering. Hierover leest u meer op de website van de Sociale Verzekeringsbank.