Mijn situatie verandert

Pensioen in het buitenland

Gaat u emigreren? En wilt u in het buitenland pensioen ontvangen? Dat kan. U moet dan wel een paar dingen regelen.

1. Stuur een adreswijziging

Geef aan ons door dat u verhuisd bent naar het buitenland. Ook als u verhuist in het buitenland moet u uw nieuwe adres aan ons doorgeven.

2. Geef of controleer uw BSN/sofinummer

Wij moeten uw burgerservicenummer (BSN) hebben om uw pensioen aan u te betalen. Meestal hebben we dit al van u, maar in sommige gevallen ook niet. Controleer daarom of dit is ingevuld in Mijn Pensioencijfers. Hebben wij het niet? Geef uw BSN aan ons door.
Uw BSN staat in uw paspoort of ID-kaart. Weet u uw BSN niet? U kunt dit opvragen bij de Belastingdienst.

3. Geef uw bankrekeningnummer door

Met uw verhuizing naar het buitenland, verandert misschien ook het bankrekeningnummer waarop u het pensioen wil ontvangen. Om uw rekeningnummer te wijzigen, logt u in op Mijn Pensioencijfers. Vul hier het formulier Betaalgegevens wijzigen in.

 • Pensioen ontvangen buiten Europa > let op extra kosten
  Heeft u een rekeningnummer bij een bank buiten Europa? Let dan goed op. Uw pensioen overmaken naar een bankrekeningnummer bij een bank buiten Europa brengt kosten met zich mee. Het pensioenfonds betaalt hiervoor extra kosten. Daarnaast kan de buitenlandse bank extra kosten bij u in rekening brengen. Deze gaan van uw pensioen af. De hoogte van deze kosten verschillen per bank en per land. Het pensioenfonds heeft hier geen invloed op.
 • Pensioen ontvangen buiten Europa > u ontvangt uw pensioen later
  Wij maken de pensioenen elke 23e van de maand over. Valt deze dag in een weekend of op een feestdag, dan maken wij het over op de werkdag vóór de 23e. Omdat de betaling naar een bank buiten Europa gaat, staat het geld niet dezelfde dag op uw rekening. Dit kan een paar dagen duren.
 • Open een rekening bij een bank in Europa
  Wilt u deze kosten of latere ontvangstdatum van uw pensioen voorkomen? Kijk dan of u een bankrekening kunt openen die in Europa is gevestigd. Wij maken uw pensioen dan op deze rekening over.

4. Stuur elk jaar een levensbewijs

Als u pensioen van ons ontvangt in het buitenland, sturen wij u elk jaar een levensbewijs. Dat noemen we ook wel een Attestatie de vitaDit is een document waaruit blijkt dat u nog in leven bent.. Dit moet u door een lokale overheidsinstantie of notaris laten ondertekenen. Daarna stuurt u dit volledig ingevuld terug naar ons. Dat kan ook digitaal via Mijn Pensioencijfers.
Ontvangt u ook AOW van de Sociale Verzekeringsbank en hebt u dit levensbewijs al opgestuurd naar de SVB? Dan ontvangen wij deze informatie automatisch via de SVB. U hoeft dan niets te doen.

5. Wij houden premies en belasting in, maar misschien hoeft dat niet

Wij zijn verplicht om in Nederland premies en belasting (loonheffing) op uw pensioen in te houden. Daardoor krijgt u minder pensioen. Soms hoeft dat niet, omdat Nederland met uw land hierover afspraken heeft gemaakt. U kunt dan meer pensioen krijgen. Zo regelt u dit:

 • Ga naar belastingdienst.nl;
 • Kijk bij: Aanvraag Vrijstelling van loonheffing;
 • Vul het formulier in;
 • Als u er recht op hebt, stuurt de belastingdienst u een vrijstellingsverklaring;
 • Stuur ons een kopie van deze vrijstellingsverklaring. Dan houden wij geen loonheffing in op uw pensioen.

6. Gaat u scheiden?

Als u in Nederland woont, krijgen we via de gemeente door dat u bent gescheiden. Als u in het buitenland woont niet. Dan geeft u uw scheiding zelf aan ons door.

7. Komt u te overlijden?

Als u in Nederland woont, krijgen we dit via de gemeente door. Als u in het buitenland woont niet. Uw nabestaanden moet dit aan ons fonds doorgeven.

Vergeet uw AOW niet

Denk ook aan uw AOW-uitkering die u van de overheid ontvangt. Er kunnen voorwaarden zijn verbonden aan het wonen in het buitenland. Gepensioneerden kunnen hun AOW meenemen naar de volgende landen:

 • landen van de Europese Unie
 • Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland
 • Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Saba, Sint Eustatius en Bonaire
 • landen waarmee Nederland een verdrag heeft afgesloten (welke dat zijn, kunt u zien op www.rijksoverheid.nl)

Wilt u vóórdat u uw AOW-leeftijd heeft bereikt naar het buitenland vertrekken? Dan heeft dit gevolgen voor de hoogte van uw AOW-uitkering. Hierover leest u meer op de website van de Sociale Verzekeringsbank.