'Laat een adviseur alles voor je doorrekenen'

Mariëtte Goertz: 'een scheiding neemt een hap uit je pensioen'

‘Laat een adviseur alles voor je doorrekenen’

Er komt veel op je af bij een scheiding. Je zit vol emotie en je moet van alles regelen: de zorg voor de kinderen, de woning verdelen, je spullen uitzoeken. En dan óók nog het pensioen. Mariëtte Goertz (51) en haar ex-partner kozen 14 jaar  geleden voor verevening van het pensioen. Maar of ze dat nu weer zo zou doen…?

“Pensioen is niet het eerste waaraan je denkt bij een scheiding”, spreekt Mariëtte Goertz uit ervaring. Ze is in 2004 in goed overleg gescheiden. “De meeste aandacht ging uit naar de zorg voor onze tweeling van toen 6 jaar. Belangrijk is om je te realiseren dat je uit elkaar gaat als pártners, maar je blijft allebei óuders. Houd respect voor elkaars rol daarin. Maak de kinderen geen onderdeel van de scheiding. Zij hebben hier niet om gevraagd. Ik werkte drie dagen, mijn ex werkte vier dagen. Zo hebben we ook de zorgtaken verdeeld: de kinderen waren voor 60% van de tijd bij mij en voor 40% bij hem.”

Een mediator heeft het paar gezamenlijk geadviseerd. In die bemiddeling kwam ook het pensioen aan bod. Bij een scheiding heb je namelijk recht op de helft van elkaars opgebouwde pensioen tijdens het huwelijk. Mariëtte Goertz en haar ex-partner waren twintig jaar bij elkaar en negen jaar getrouwd. De verdeling ging dus over pensioen dat tijdens die negen jaar was opgebouwd.

Drie keuzes

“De mediator legde uit dat er grofweg drie keuzes zijn: verevenen, conversie en ieder zijn eigen pensioen”, legt de Health Specialist van DHL Parcel uit. “Bij verevening deel je het pensioen in twee stukken, maar blijf je van elkaar afhankelijk als het gaat om bijvoorbeeld het moment waarop het pensioen ingaat. Mocht mijn ex overlijden, dan krijg ik het wel terug. Bij conversie knip je het helemaal los. Dan ben je niet meer van elkaar afhankelijk, maar krijg je het ook nooit meer terug. Als je allebei afziet van elkaars pensioen, verandert er niets.” “Mijn ex-partner had een voorkeur voor verevening, allebei 50/50. Daarmee ben ik akkoord gegaan. Ik was jonger en nog niet bezig met pensioen. Bovendien vond ik het moeilijke materie en wilde er niet te moeilijk over doen. Ik was eerlijk gezegd allang blij dat het vinkje bij ‘pensioen’ was gezet. Je wilt het proces zo snel mogelijk afsluiten om weer verder te gaan met je leven.”

Opties doorrekenen

“Als je mij nu vraagt: was dat een goede keuze? Dan weet ik dat niet zeker. Ik ben gaan zoeken waar ik precies recht op heb vanuit het pensioenfonds van mijn ex-partner, maar kan er niets over terugvinden. Op mijn eigen Uniform Pensioenoverzicht van PST is het deel voor hem er al vanaf getrokken. Ik zie dus niet hoeveel dat is. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl word ik ook niet veel wijzer”, zegt Mariëtte Goertz. “Als ik nu voor deze keuze stond, zou ik een onafhankelijk deskundige vragen om de drie opties voor mij door te rekenen, ook naar de toekomst toe.” “Je goed laten adviseren, zou ook mijn tip richting collega’s zijn die gaan scheiden: betrek pensioen in de afspraken bij scheiding. Zoek een adviseur die daarvan inhoudelijk de voor- en nadelen aan je kan uitleggen. Dan heb jij het gevoel dat je een eerlijke verdeling hebt. De ene pensioenregeling is nu eenmaal de andere niet. Vergelijken is erg moeilijk. En dat geldt zéker als je hoofd er niet naar staat middenin een scheiding.”